Deur op slot

Als securitymanager weet je natuurlijk als geen ander dat deuren een zwakke schakel zijn in de beveiliging van een pand. Om kwaadwillenden buiten te houden moeten die dus op slot! Of je zorgt ervoor dat er een high tech toegangscontrolesysteem is geïnstalleerd, waarmee de beveiliging van je organisatie en je collega’s is gegarandeerd. Bij de keuze van zo’n systeem is het overigens wel zaak om daarin niet door te slaan en nooit de eindgebruiker van het toegangscontrolesysteem uit het oog te verliezen, schrijft Bob Dijkman in dit magazine. Beveiliging draait volgens hem namelijk niet alleen om technologie, maar ook om mensen en de manier waarop zij hun dagelijks leven leiden.

 

Over dat dagelijks leven gesproken, heb jij daarin last van beroepsdeformatie en is je huis net zo goed beveiligd als de panden van de organisatie waarvoor je werkt? Als ik het recente persbericht van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) moet geloven, is dat zeker niet zo. ‘Nog steeds worden ruim 4 op de 5 inbraken gepleegd, omdat de gelegenheid zich voordoet’, zo valt er in het bericht te lezen. Coen Staal, voorzitter van de NIPW, zegt daarover: “Veel mensen zetten als het ware de voordeur gewoon open voor de inbreker.” Hij noemt hiervoor drie redenen. Ten eerste het feit dat een derde van de voordeuren niet voldoende is beveiligd. Verder doet men tot in een kwart van de gevallen de deur niet op slot als men (even) de woning verlaat en er niemand in huis is. En de laatste reden is dat ruim twee derde geen bewoonde indruk achterlaat als men ’s avonds niet thuis is.

 

Mocht je nu het idee hebben dat dit voor jou niet opgaat, dan zou ik voor de zekerheid toch maar eens kijken op de website www.inbraakmislukt.nl. Al was het maar om kennis te nemen van de tien meest voorkomende inbraakmethoden: cilindertrekken, de Bulgaarse methode, openbreken van deur of raam, openbreken dubbele deur, lock picking, de babbeltruc, flipperen, hengelen, gaatje boren, via het bovenlichtje. Ik kende ze niet allemaal en misschien kan jij er in je werk je voordeel nog wel mee doen. Want ja, zodra iedereen thuis de deur weer goed op slot doet gaat de inbreker toch op zoek naar andere objecten. En voor je het weet staat hij dan bij jouw bedrijf voor de deur.

 

Arjen de Kort

Hoofdredacteur Security Management.

Voorwoord_364

Voorwoord

3/18
Loading ...