Slimme technologie maakt match beveiligingsservices belangrijker

Snelle technologische ontwikkelingen vragen om een nieuwe aanpak van beveiligingsvraagstukken. Werd techniek in het verleden ontworpen op basis van vaste criteria, tegenwoordig is de match met andere services belangrijker dan ooit. “Techniek dienstbaar maken aan de beveiligingsoplossing, dat is de toekomst”, voorspelt Gijsbert Verburg, Chief Technical Officer bij Securitas Technology. 

Lees verder 


Slimme technologie_497

Krachtige hardware en slimme software zijn verantwoordelijk voor een forse uitbreiding van beveiligingsmogelijkheden waarin mens, kennis en techniek nauw met elkaar met zijn verweven. Data speelt daarin een belangrijke rol. Enerzijds door met datamining, het gericht zoeken naar statistische verbanden, anderzijds door realtime-informatie uit operationele systemen te gebruiken als in- of output voor securityprocedures. Een sterke informatiepositie maakt het mogelijk om beveiliging op locatie naadloos af te stemmen op de dienstverlening van onder andere alarmcentrales en mobiele surveillance.

 

Integrale veiligheidsoplossingen

“Technologische ontwikkelingen hebben een enorme impact op de beveiligingsbranche”, zegt Verburg. Hij vervolgt: “Voor ons is het reden om in te zetten op een aanbod van integrale veiligheidsoplossingen waarin slimme technologie een rol speelt. We kiezen bewust voor een positie als innovatieve technologiepartner. Onze jarenlange ervaring en expertise in marktsegmenten zoals de bouw, industrie, retail, logistiek, luchtvaart, gezondheidszorg en de havens komen daarbij goed van pas.”

 

Ingewikkelde beveiligingsvraagstukken maken de vraag naar integrale oplossingen volgens hem groter. “De bedrijfsprocessen bij onze klanten worden complexer. Goed beveiligen bestaat steeds vaker uit het ontwerpen van een integraal en dekkend securityplan. De belangrijkste vragen daarbij zijn: ‘Wie is de gebruiker van de techniek? Welk proces moet er worden gefaciliteerd en wat moet de techniek doen om ervoor te zorgen dat dit proces kan slagen? We streven naar een totaaloplossing. Daar waar techniek een beveiligingsoplossing lokaal niet kan oplossen, kan creativiteit in de alarmcentrale uitkomst bieden. Mocht het daar niet kunnen worden opgelost, dan zetten we bijvoorbeeld mobiele surveillance in.”


Vanuit een duidelijke doelstelling kun je bepalen of techniek de juiste bijdrage levert aan je securityketen

Kroonjuwelen beschermen

“Ieder bedrijf heeft zijn eigen specifieke kroonjuwelen”, vervolgt Verburg. “Zo heeft een van onze klanten, een bedrijf in zuivelproductie, een laboratorium waarin producten worden ontwikkeld en aan gepatenteerde formules wordt gewerkt. Hoewel het laboratorium hét kroonjuweel is in dit 24-uursbedrijf, is het gebied waar het zich bevindt niet 24/7 bemand. Het was dus belangrijk een passende beveiliging te treffen voor de momenten dat de productie doordraait, terwijl het gebied afgesloten en verlaten is. Je wilt immers niet dat kwaadwillenden in onbewaakte uren hun slag slaan. Ook in deze case bleek maatwerk de oplossing. De techniek op locatie is zo ontwikkeld dat deze in een vroeg stadium detecteert, naadloos samenwerkt met de alarmcentrale, maar geen beperking oplevert voor het primaire proces van de organisatie.”

 

Bij het beschermen van de kroonjuwelen is het volgens Verburg belangrijk om risico’s integraal te benaderen. Uitgaan van de assets en de aanvalsmogelijkheden op die assets. Een integrale oplossing bestaat bijvoorbeeld uit techniek en verschillende soorten dienstverlening, waaronder traditionele monitoring, alarmopvolging, videodienstverlening en de 24/7 bereikbaarheidsdienst. Maar ook mobiele surveillance, track & trace services, sluitbegeleiding op afstand, of een beveiliger op locatie kunnen deel uitmaken van een integrale beveiligingsoplossing.

 

Gijsbert Verburg

Bij het beschermen van de kroonjuwelen is het belangrijk om risico’s integraal te benaderen
Foto in kolom

Investeren in kwaliteitsmanagement

Bij de keuze voor de juiste beveiligingsoplossing waarschuwt Verburg met name de match tussen technologie en dienstverlening goed in de gaten te houden. Dit om te voorkomen dat aansluiting tussen slimme techniek, de alarmcentrale, surveillant of hulpdiensten ontbreekt. Of dat noodgedwongen voor een (verouderde) standaardoplossing moet worden gekozen. Daarnaast zou het securitymanagers helpen als zij hun technologie beoordelen aan de hand van doelen. Verburg: “Vanuit een duidelijke doelstelling kun je bepalen of techniek de juiste bijdrage levert aan je securityketen. Investeren in kwaliteitsmanagement, ook dat hoort wat mij betreft bij de nieuwe aanpak van beveiligingsvraagstukken.”

 

Rianne Kofman is freelance journalist


Hoe brutaal kun je zijn?

Slimme technologie

15/18
Loading ...