Anderhalve meter

Ondanks dat de gezondheidscijfers zich gunstig ontwikkelen, het kabinet inmiddels een aantal beperkende maatregelen heeft versoepeld en ook een tijdpad voor een verdere verlichting van de intelligente lockdown heeft geschetst, zitten we nog middenin de coronapandemie. De gevolgen ervan laten zich op economisch vlak steeds meer voelen en de effecten op ons dagelijks leven lijken van lange duur te worden.

 

Zolang er geen vaccin is, moeten we ons volgens de deskundigen daarom voorlopig houden aan strikte hygiënemaatregelen en is anderhalve meter de nieuwe norm bij alles wat we doen. We zullen moeten wennen aan het feit – of zijn dat misschien al – dat alles draait om anderhalve meter fysieke afstand houden tot anderen: in de publieke ruimte, in de supermarkt, op kantoor, op de terrassen, in het openbaar vervoer. Elkaar de hand schudden behoort tot het zonnige verleden, we dragen mondkapjes bij de kapper of in het openbaar vervoer, in de winkel en op kantoor volgen we de uitgezette looplijnen, en we zijn van onze medemens gescheiden door plexiglas. Welkom in de anderhalvemetersamenleving en de anderhalvemetereconomie, waar we inmiddels kennis hebben mogen maken met onder andere de anderhalvemeterwerkplek, de anderhalvemeterwinkel, de anderhalvemetertafel en het anderhalvemetercafé.

 

En het kon natuurlijk niet uitblijven, inmiddels is er ook sprake van anderhalvemeterbeveiliging. Denk daarbij aan beveiligers die uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen hun werk doen, waarbij zij de anderhalvemeterregels in acht nemen. Maar er is meer, zo kan je lezen in het artikel ‘Beveiligen in de anderhalvemetersamenleving’. Hoewel fysieke beveiliging onmisbaar is en blijft, helpen vooral technologische oplossingen bij het inrichten van de anderhalvemetermaatschappij. “Denk daarbij aan slimme camera’s, of een digitale ontvangstportal die organisaties bijvoorbeeld kan helpen bij het opstarten van het ontvangstproces. Ook is er veel belangstelling voor thermische camera’s die in combinatie met intelligente software de lichaamstemperatuur van mensen kunnen meten.”

 

Al met al is het mooi te zien dat we ondanks alles ons snel aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid en (beveiligings)bedrijven er creatief mee omgaan. En persoonlijk vind ik het bijzonder dat onze taal in korte tijd is verrijkt met een schat aan nieuwe woorden. Ik las ergens dat ook hier sprake lijkt van een pandemie… Behalve alle reeds genoemde anderhalvemetervarianten, zijn woorden als balkonade, besmettingscurve, coronahamsteren, coronahoester, ellebooghoesten, hoestschaamte, ontwijkstress, quarantinderen, zorgapplaus of zwaaibezoek in meer of mindere mate toch fraaie aanwinsten.

 

Ik wens je alvast een fijne anderhalvemeterzomervakantie. Blijf gezond!

 

Arjen de Kort

Hoofdredacteur Security Management.

Voorwoord_364

Voorwoord

3/18
Loading ...