GMS in WTC Schiphol Airport na twintig jaar nog steeds up-to-date

Lees verder  

Al sinds de bouw in 1996 biedt WTC Schiphol Airport veiligheid, comfort en uitstekende service voor ondernemers die er kantoorruimte huren en hun bezoekers. Op de ongeveer 71.000 m2 bruto vloeroppervlakte van het kantorencomplex huren veel internationale bedrijven en vliegmaatschappijen een kantoor. In een gebouw waar veiligheid hoog in het vaandel staat, is het gebruik van een efficiënt gebouw management systeem (GMS) vanzelfsprekend. WTC Schiphol Airport is al bijna twintig jaar een tevreden gebruiker van het GMS van Beveco. Onlangs kreeg het pand een webversie van het GMS, wat bediening en beheer van onder meer toegangscontrole en intercoms nog gemakkelijker maakt.

 

Wie de hoofdingang van WTC Schiphol Airport betreedt en de roltrap naar de derde verdieping neemt, wordt welkom geheten door medewerkers van de Hospitality Desk. De gastvrouwen daar nemen de huurders van het kantorencomplex allerhande werk uit handen. Ze brengen kleding naar de stomerij, ze hebben diverse kranten ter inzage liggen en ze hebben bijvoorbeeld ook handdoeken voor wie gebruik wil maken van de douchegelegenheid. Wat ze óók doen, is technische ondersteuning bieden via het bedieningspaneel bij de Hospitality Desk. Met het GMS dat daarop draait, bedienen de gastvrouwen heel eenvoudig diverse systemen zoals de mindervalidenliften, verlichting, toegangscontrole en intercoms van de hoofdentrees. Het GMS visualiseert ook diverse veiligheidssystemen, zoals die van het branddetectiesysteem. Van alle acht kantoortorens van WTC Schiphol Airport kun je via het GMS per verdieping een brandmelding zien als daar sprake van zou zijn. Ook het noodverlichtingssysteem is erin geïntegreerd, waardoor medewerkers van het WTC op Schiphol preventief in de gaten kunnen houden of het noodverlichtingssysteem correct werkt.

 

Altijd en overal bedienbaar

“Stel dat iemand in een rolstoel zich via de intercom meldt bij één van de daartoe geschikte ingangen in de parkeergarage, dan stuurt een medewerker van de Hospitality Desk via het bedieningspaneel de lift alvast de kant op van die bezoeker. Daarna wordt de betreffende lift naar de 3e verdieping gestuurd, de verbindende laag tussen alle torens ”, vertelt Arie Kraaijenoord, technisch manager van WTC Schiphol Airport. “Het GMS is heel intuïtief bedienbaar. De knoppen op het bedieningspaneel zijn aan te passen, bijvoorbeeld als je een ander logo of icoon wilt, en ook het overzichtsscherm is te veranderen.”


“Het gebouw management systeem is intuïtief bedienbaar”

Kraaijenoord begon zijn carrière bij het WTC op Schiphol toen het gebouw net nieuw was. “Het GMS zat er toen al”, vertelt hij. “In die tijd was het nog standaard dat een dergelijke bediening via knoppen ging. Een systeem dat we nu hebben, met beeldscherm en muisbediening, was eind jaren ‘90 erg geavanceerd. Het GMS wordt regelmatig van een upgrade voorzien. Op die manier beschikken we altijd over de nieuwste software, en het systeem krijgt wanneer nodig ook nieuwe hardware. Daarnaast onderzoeken we samen steeds de mogelijkheden van wat we nog meer kunnen toevoegen aan het systeem. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een webversie van het GMS gekregen, zodat we de functies altijd en overal kunnen bedienen. Zo is het systeem zelfs na twintig jaar nog steeds up-to-date.”

 

Nieuwe functie geïnstalleerd

Ook in de controlekamer van SDBV (Schiphol Dienstverlening B.V.) in WTC Schiphol Airport hanteren ze hetzelfde GMS. Recent is daar weer een nieuwe functie op geïnstalleerd: als iemand ergens in het pand een nooddrukker indrukt, waarmee je in een noodsituatie een deur naar buiten opent, licht een icoon van die nooddrukker op het scherm in de controlekamer oranje op. Op dit moment wordt onderzocht wat daarmee nog meer mogelijk is, zoals wat er precies moet gebeuren als een nooddrukker oranje oplicht. Moet de beveiliging er bijvoorbeeld een pushbericht over krijgen?

Pushberichten in de app

Behalve de webbased versie van het systeem kreeg WTC Schiphol Airport onlangs ook een app in gebruik waarop medewerkers die dat nodig hebben het systeem kunnen bedienen en beheren. Daarmee kunnen deze gebruikers ook pushberichten krijgen op hun smartphone of tablet. Beveiligers kunnen via de app bijvoorbeeld de camerabeelden oproepen. Kraaijenoord: “Stel we krijgen in de app een pushbericht dat een bepaalde nooddrukker is ingedrukt, dan kunnen we via die app de camerabeelden oproepen van de bijbehorende deur. Als we dan zien dat er niets geks aan de hand is, hoeven onze beveiligers niet direct naar die deur te lopen om te controleren. Die functie geeft ons extra flexibiliteit, en het bespaart ons tijd.”

GMS in WTC Schiphol Airport na twintig jaar nog steeds up-to-date_605

Toekomstvisie WTC

WTC Schiphol Airport biedt haar klanten goede voorzieningen waarbij de aandachtpunten hospitality, gemak, comfort, en veiligheid voorop staan. WTC Schiphol Airport maakt onderdeel uit van Schiphol AirportCity waar steeds meer slimme technologieën worden gestimuleerd en geïmplementeerd. Hierbij kijkt ook WTC Schiphol Airport naar betere benutting van al bestaande technieken. Waar mogelijk wordt het aangevuld met nieuwe technieken, zoals Internet of Things-achtige zaken. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekeken naar de mogelijkheden om informatie te delen met huurders en bezoekers via hun smartphone, zoals bewegwijzering in het gebouw, informatiedeling over bezette ruimtes en bediening van de aanwezig technieken. Dat helpt om de beleving in het gebouw nog verder te optimaliseren.

 

Ook hier ziet Kraaijenoord de toevoegde waarde van het GMS, die als spin in het web de touwtjes in de handen heeft en waarmee ook de Hospitality Desk eenvoudig haar weg vindt.


Beveiligen in de anderhalvemetersamenleving

GMS in WTC Schiphol Airport na twintig jaar nog steeds up-to-date

11/18
Loading ...