Ze kunnen niet zonder elkaar

Met enige regelmaat besteed ik aandacht aan het thema safety & security. En even zo vaak moet ik uitleggen waarom dat – volgens mij – nodig is. Hetzelfde gebeurde mij toen ik enkele jaren geleden meende dat de securitymanager kennis moest nemen van de onderwerpen informatiebeveiliging en cybersecurity. Die discussie hoef ik inmiddels niet meer te voeren.

 

Waarom is dit bij het thema safety & security dan nog steeds wel het geval? Dat is toch vreemd, te meer daar vanuit wetenschappelijke hoek er continu op wordt gewezen dat safety en security al lang geen gescheiden vakgebieden meer zijn en de twee domeinen steeds meer verweven raken. Vorig jaar was het professor Genserik Reniers die dit onderbouwde en dit keer is het zijn collega Pieter van Gelder (hoogleraar Safety & Security Science aan de TU Delft) die in een zeer lezenswaardig interview de recente ontwikkelingen schetst. De Delftse professor stelt zelfs dat security meer moet worden beschouwd als integraal onderdeel van het safetybeleid. Zo’n integrale benadering van safety en security vraagt volgens hem om een zo breed mogelijke bundeling van kennis en expertise uit overheid, wetenschap en bedrijfsleven. Binnen Nederland maar ook internationaal.

 

Maar ben je als securitymanager nog steeds van mening dat die wetenschappers niet begrijpen hoe de dagelijkse realiteit in elkaar zit, lees dan het artikel ‘Safety én security, of is het versus?’. Daarin wordt op beeldende wijze geschetst waarom safety en security niet zonder elkaar kunnen. “Beschouw security als de paraplu, waaronder je kunt schuilen tegen de regen. En zie safety als belang om warm en droog te blijven. Security is de waarborg dat safety zo constant mogelijk kan blijven functioneren.”

 

Vaste columnist Civis Sollicitus introduceert in zijn nieuwste bijdrage het begrip safcurity: dé ultieme combinatie van safety en security. Wie weet komt het ooit zover. En mocht dat zo zijn, dan draag ik hem voor als hoogleraar voor deze leerstoel.  

 

Arjen de Kort

Hoofdredacteur Security Management.

Voorwoord_364

Voorwoord

3/16
Loading ...