Met de schrik vrij na gijzeling van alle bestanden


Lees verder www.centraalbeheer.nl 

Logo Dahua

Betaal 15.000 euro om alle bestanden vrij te geven?’ De computer reageert niet en alle bestanden op de fileserver zijn onleesbaar geworden. Ransomware: het levert jaarlijks een miljoenenschade op voor het mkb. Ook dit accountantskantoor werd slachtoffer. 3 dagen werk: weg. Gelukkig dekte de Cyberverzekering een deel van de kosten.

 

Een onschuldige sollicitatie?

De secretaresse krijgt een enthousiaste e-mail binnen van een hbo-rechtenstudente. Of ze misschien stage kan lopen bij het accountantskantoor. Met 8 medewerkers is een goede stagiaire altijd welkom. De secretaresse opent de cv in de bijlage. Een Word-documentje. Ze is eigenlijk wel nieuwsgierig...

 

15.000 euro in Bitcoin alstublieft

De volgende ochtend zet de secretaresse haar computer aan. Ze merkt direct dat deze niet opstart zoals normaal. Op haar scherm knippert een dreigement: betaal 15.000 euro in bitcoin of je bestanden zijn weg. Alle documenten zijn versleuteld. Ook alle bestanden op de servers zijn veranderd in een onleesbare brij. Het accountantskantoor krijgt 44 uur om het geld over te maken.

 

Ransomware gijzelt computers en bestanden

Het accountantskantoor werd slachtoffer van ransomware. Dit is een van de meest voorkomende en meest schadelijke vormen van cybercriminaliteit. Een programmaatje blokkeert de computer en vraagt om geld, een digitale gijzeling. Wie zijn bestanden terug wil, betaalt het losgeld. Maar er is geen garantie dat de hacker daadwerkelijk zijn belofte nakomt...

 

Geluk bij een ongeluk: een backup

Om de paar dagen maakt het accountantskantoor een offline backup van alle bestanden. Gelukkig maar! Wel is de backup al 3 dagen oud. Daardoor is het werk van de afgelopen dagen weg. Het kost maar liefst anderhalve dag voor de ransomware is verwijderd en alle bestanden zijn teruggeplaatst. Het werk ligt stil. Medewerkers kunnen niets doen en moeten afspraken met hun klanten verzetten. Allemaal door 1 nepsollicitatie.

 

Schade van ransomware vergoed via Cyberverzekering

Niemand weet wie er verantwoordelijk is voor de aanval. Gelukkig wordt een deel van de schade vergoed door de Cyberverzekering van Centraal Beheer. Net als een deel van de 3 dagen verloren werk en de bedrijfsschade die is geleden is door het terugzetten van de back-up. Ook helpt Centraal Beheer bij het onderzoeken van de hack.


Foto in kolom- 6:4 verhouding

Aandacht voor digitale veiligheid

Zeker 50% van de mkb-bedrijven heeft al eens met een cyberaanval te maken gehad. Het kan iedereen overkomen. De vraag is alleen: wanneer? Gelukkig is er genoeg te doen om cybercriminelen tegen te houden. Download nu gratis het e-book Cyber Check met handige tips en maak werk van uw cybersecurity.

 

De digitale veiligheid van uw bedrijf vergroten?

 

Download het e-book Cyber Check met tips

Een cyberverzekering: juist voor mkb-bedrijven

3 redenen waarom een cyberverzekering een verstandig idee is voor mkb-bedrijven:

 

  1. Mkb-bedrijven zijn een aantrekkelijk doelwit
    Cybercriminelen richten zich namelijk op bedrijven waar zij makkelijk binnenkomen. Hoe sneller, hoe beter. Mkb-bedrijven hebben meestal een klein budget voor informatiebeveiliging.

  2. De potentiële schade is enorm
    Wat betekent een cyberaanval in het ergste geval? Faillissement. Met de juiste toegang legt een cybercrimineel zonder probleem een organisatie volledig lam. Er zijn niet alleen kosten, zoals juridische en technische kosten. Maar het kan ook leiden tot omzetverlies en imagoschade.

  3. 100% security bestaat niet
    Cybercriminelen ontwikkelen steeds slimmere trucs. En niet alles is technisch van aard. Een uitgestelde update, een simpel wachtwoord, een verkeerde link. Juist het menselijk vertrouwen blijft een zwakke plek. Naast bewuste medewerkers en preventieve maatregelen is een cyberverzekering dus onmisbaar.

 

Geïnteresseerd in de Cyberverzekering van Centraal Beheer?

Met onze Cyberverzekering voor mkb-bedrijven bent u goed verzekerd voor schade via computers en internet. Deze Cyberverzekering dekt onder andere datalekken, ransomware en bedrijfsstilstand door menselijke fouten en cybercrime. Wij vergoeden schade aan uw eigen bedrijf en aan anderen.

 

 
Kijk voor meer informatie over de Cyberverzekering van Centraal Beheer op www.centraalbeheer.nl/zakelijk/bedrijfsverzekeringen/cyberverzekering of vraag vrijblijvend een offerte aan via deze link.. Heeft u vragen? Bel ‘Even Apeldoorn’: (055) 579 8421.


Recht: Weggestuurd na wegpakken flesje cola

Cyberverzekering Centraal Beheer

16/18
Loading ...