Diep lerende camera’s

U heeft vast al eens gehoord van hippe woorden als ‘machine learning’, ‘artificial intelligence’ of ‘deep learning’ in combinatie met ‘slimme’ camera’s. Jawel, onze camera’s worden steeds slimmer door al die ingebouwde intelligentie.

 

Wat ik nog mis is Big Data, maar dat zal snel komen. ‘Deep Learning’ en ‘Big Data’ is een onverslaanbare woordcombinatie. “Deze camera’s gebruiken deep learing algoritmes die getraind zijn met big data.” Verkoopsucces verzekerd!

Lees verder 


Maar eerst even over deep learning. Dat is gewoon een vorm van kunstmatige intelligentie. U heeft zich natuurlijk altijd al afgevraagd waarin deep learning zoveel dieper gaat. Voor de kenners: meer ‘hidden layers’. Wiskundig interessant en je kunt er een leuk potje Go of schaak mee spelen. Maar we hebben geen flauw idee wat deep learning voor onze samenleving gaat betekenen.

 

Het doet me denken aan de chatbot Tay van Microsoft die in maart 2016 binnen 16 uur vloekend en tierend langs Twitter trok, voordat ze de stekker eruit trokken (‘Ja, ik ben een voorstander van genocide’, ‘Ik haat feministen, zij moeten branden in de hel’, ‘Hitler had gelijk’. ‘Ik haat joden’). Kunstmatige intelligentie kan ook crimineel worden.

 

Het fundamentele probleem van kunstmatige intelligentie is dat we niet begrijpen hoe het werkt. Traditionele computerprogramma’s die formeel, sequentieel en logisch van opzet zijn, zijn (meestal) voorspelbaar inclusief hun fouten. Dat is een cyclisch leerproces en daardoor draait een aantal traditionele computerprogramma’s zelfs al bijna foutloos.


Het fundamentele probleem van kunstmatige intelligentie is dat we niet begrijpen hoe het werkt

 

Kunstmatig intelligente machines zijn daarentegen ondoorgrondelijk. We weten wat we ze geleerd hebben, en wat ze beslissen. Maar hoe ze tot hun beslissing komen, blijft voorlopig nog een raadsel. Dan is de beste keuze natuurlijk om ze meteen toe te gaan passen op reële maatschappelijke problemen. Moest u ook ineens denken aan de tovenaarsleerling?

 

Ik wacht dan ook met spanning op al die diep lerende camera’s die er gaan komen: bedacht in Silicon Valley met 14 maanden time-to-market. Gefinancierd met risicokapitaal uit het Midden-Oosten en geprogrammeerd in India. Goedkoop geproduceerd in China en aldaar voorzien van een draadloze TelnetD server met als root password ‘123’. Getraind met Amerikaanse normen en waarden, een snufje Aziatisch collectivisme, en massaal toegepast binnen de Nederlandse samenleving.

 

Dat wordt een heerlijke tijd. Kan ik eindelijk mijn Winchester XPR gaan kopen en mij wezenloos knallen op edelherten in de bossen van Naardervenne. Alle koffieshops en XTC worden natuurlijk verboden. De doodstraf wordt heringevoerd en we worden allemaal gezagsgetrouwe burgers onder leiding van een sterke man, die met plezier belasting betalen en iedere ochtend uit volle borst het Wilhelmus zingen. Ik kan bijna niet wachten op deze betere wereld.

 

Civis Sollicitus


Recherche: Hoe klantvriendelijk moet je zijn?

Civis Sollicitus: Diep lerende camera’s

12/16
Loading ...