headerfoto - foto wordt afgesneden aan onderkant

Cameratoezicht op eredivisieniveau voor FC Emmen

 

Lees verder 

De promotie van voetbalclub FC Emmen naar de eredivisie in de zomer van 2018, bleef ook op securitygebied niet zonder consequenties. De belangrijkste ingreep voor de club was de volledige vernieuwing van het in het stadion aanwezige cameratoezichtsysteem, om aan de veiligheids- en toezichteisen van de KNVB te voldoen. Met de keuze voor camera’s van Avigilon zit de Emmense voetbalclub nu ook qua cameratoezicht in de (technische) eredivisie.

 

Het was een onvergetelijke zomer voor FC Emmen. Er moest in de nacompetitie nog hard voor worden gewerkt, maar dankzij de gewonnen wedstrijden in die eindsprint was de langverwachte promotie van de eerste naar de eredivisie eindelijk een feit. Werk aan de winkel voor de veiligheids- en securityorganisatie van de club, onder leiding van manager veiligheidszaken Johan Boers. “We kwamen te staan voor heel wat technische en organisatorische aanpassingen. Spelen in de eredivisie betekent meer publiek tijdens wedstrijden en meer media-aandacht en dus ook hogere eisen op het gebied van safety en security. In de eerste divisie zaten er bij thuiswedstrijden gemiddeld 2500 tot 3000 fans op de tribune; door de promotie is de tribunecapaciteit met maximaal 8000 bezoekers vaak volledig bezet. Om die grotere stroom toeschouwers soepel te kunnen verwerken, hebben we om te beginnen de capaciteit van de elektronische toegangspoorten verdubbeld. Ook moest, vóór de start van het nieuwe seizoen, ons cameratoezichtsysteem worden vervangen, omdat dat niet voldeed aan de eisen die de nieuwe situatie aan de beeldtechniek stelde.”

Foto in kolom - 6:4 verhouding

Johan Boers:

We kunnen elk gegooid voorwerp herleiden tot de hand van degene die het gooide.

Investering dankzij promotie

Johan Boers trad 28 jaar geleden aan als manager veiligheidszaken bij FC Emmen en onder zijn leiding werden destijds in een van de tribunes een videocontrolekamer en een commandoruimte voor de politie gebouwd. Ook werd een camerasysteem met domecamera’s voor toezicht op het veld en de tribunes gerealiseerd. Boers: “Een prima camerasysteem voor overzichtbeelden, maar het was technisch niet zo geavanceerd en de camera’s toonden weinig detailniveau. We wilden al langere tijd een professioneler systeem, maar alle clubs in de toenmalige Jupiler Leage kampen met beperkte budgetten, dus geld voor die investering was er niet.” Dat veranderde na de promotie, toen de club met strengere security-eisen van de KNVB te maken kreeg. De bond wil bij alle eredivisiewedstrijden gedetailleerde camerabeelden van de tribunes, om bij incidenten met bijvoorbeeld gegooide voorwerpen, vuurwerk of opstootjes op stoelniveau te kunnen inzoomen en zo daders te kunnen identificeren. Boers vervolgt: “Dat kon met ons oude videosysteem echt niet, door de beperkte resolutie, dus een technische upgrade was noodzakelijk. Dankzij de promotie kwamen meer financiële middelen beschikbaar, maar we kregen ook financiële steun van de gemeente en de Provincie Drenthe. Die overheidspartijen waren blij met de extra exposure van Emmen op landelijk niveau en ook zij vonden het belangrijk dat we aan de strengere eisen op beveiligingsgebied zouden voldoen. Met die extra middelen konden we in een nieuw camerasysteem investeren, dat in augustus 2018, net vóór de start van het nieuwe voetbalseizoen, operationeel was.”


Elke set van vier camera’s levert een volledig dekkend overzicht van de tegenovergelegen tribune op.

Keuzecriteria

Aan aanbieders van cameratechniek was na de promotie geen gebrek, vertelt Boers met een glimlach. “De securitybranche volgt de verrichtingen in het betaald voetbal kennelijk ook op de voet en na de promotie kregen we van alle kanten aanbiedingen. We lieten enkele bedrijven offerte uitbrengen en een presentatie verzorgen. Een daarvan was VMB security systems, dat een overtuigende demonstratie met de cameratechnologie in haar productenpakket verzorgde. Op basis van de getoonde professionaliteit en ervaring in stadionbeveiliging en de gepresenteerde technische mogelijkheden besloten we met VMB in zee te gaan.” Het vernieuwingsproject van FC Emmen met VMB security systems voorzag in een stadiondekkend netwerk van 16 vast gemonteerde hogeresolutiecamera’s van Avigilon en een vijftal draadloze domecamera’s aan de buitenzijde van het stadion voor het omliggende gebied dat als ‘evenemententerrein’ wordt aangeduid. De 16 bekabelde vaste camera’s werden onder de tribuneoverkappingen gemonteerd en qua kijkhoek en dekkingsgebied optimaal op elkaar afgestemd. Zo levert elke set van vier camera’s een volledig dekkend overzicht van de tegenovergelegen tribune op, waarbij de beeldvelden van de camera’s elkaar deels overlappen. De domecamera’s, die de buitenzijde van het stadion overzien, hebben als doel de algemene veiligheid op het evenemententerrein te bewaken en daarnaast bieden ze beveiligde parkeerruimte voor auto’s van VIP’s en supportersbussen van bezoekende clubs. Hoewel de camera’s 24 uur per dag aanstaan en op basis van bewegingsdetectie in de opnamestand gaan, is er in het Emmense stadion ‘De Oude Meerdijk’ volgens Boers geen casuïstiek van inbraken of soortgelijke criminaliteit.

 

Boers: “ De beelden zijn van hoge kwaliteit en leveren een hoog detailniveau. Door het terugspoelen van opgenomen beelden bij bijvoorbeeld het gooien van voorwerpen of vuurwerk, kunnen we zo’n voorwerp nu herleiden tot de hand van degene die het gooide. Door een technische koppeling tussen onze cameracontroleruimte en de naastgelegen commandoruimte van de politie, kan ook de politie meekijken met de beelden. De introductie van de nieuwe camera’s vroeg een flinke technische investering, want ook het bediensysteem, de bekabeling en switches moesten worden vervangen. Een klus die door VMB met grote professionaliteit werd uitgevoerd. Na de eerste wedstrijden moesten we nog wel wat zaken finetunen, zoals het aanpassen van de beeldhoek van enkele camera’s om de dekking nog wat te verbeteren.”

 

De technische mogelijkheden van de Avigilon camera’s waren volgens Boers een overtuigend criterium om voor dit systeem te kiezen. Een unieke eigenschap is dat de camera’s bij het inzoomen op stoelniveau door de camera-operator gelijktijdig ook het totaalbeeld blijven registreren en opnemen, zodat tijdens zo’n inzoom eventuele andere incidenten in het bewuste tribunevak niet worden gemist. “Een nuttige softwarematige eigenschap, waarmee deze camera’s zich onderscheiden”, vervolgt Boers. “Het is een camerasysteem met een grote reputatie in de voetbalwereld. Ook de stadions waar in 2018 het WK voetbal werd gespeeld, waren voorzien van deze cameratechniek.”

Cameratoezicht op eredivisieniveau voor FC Emmen_377

De camera’s geven volledige tribunedekking.

Cameratoezicht op eredivisieniveau voor FC Emmen_378

De cameratoezichtruimte.

Gewenning

Dat het nieuwe camerasysteem volledig aan de functionele eisen van de club en de KNVB voldoet, bleek al kort na de operationele ingebruikname. Volgens Boers was er na enkele wedstrijden een duidelijke toename te zien in het aantal stadionverboden. Die schrijft hij toe aan de verbeterde registratie van ongewenste activiteiten op de tribune. “Het was voor de toeschouwers even wennen dat zaken zoals het gooien van vuurwerk of het afsteken van rookpotten nu plotseling tot personen konden worden herleid, wat met het oude camerasysteem niet mogelijk was. Daardoor kunnen we effectiever handhaven op overtreding van de huisregels. Daar gaat een aantoonbaar preventief effect van uit, want in de volgende maanden nam het aantal incidenten met gegooide voorwerpen en vuurwerk juist sterk af. De voetbalfans realiseren zich dat ze niet langer ‘onzichtbaar’ zijn in de massa op de tribune.”

 

In technisch opzicht wordt FC Emmen door VMB security systems ontzorgd bij controle en onderhoud van het videosysteem. De leverancier kan de technische status van de cameratechniek op afstand uitlezen en wordt automatisch gealerteerd bij een storing, zodat een monteur kan worden aangestuurd om zorg te dragen voor reparatie. Dat is al in één geval gebeurd toen een camera tijdens een storm beschadigd raakte.

 

Boers is tevreden over de upgrade van de kwaliteit van het cameratoezicht, als basis voor veiligheid en handhaving tijdens voetbalwedstrijden, maar hij heeft nog wel wensen. “Waar we nu nog aan willen gaan werken is het koppelen van de data van de seizoenskaartenregistratie aan het camerasysteem, zodat we mensen die zich op de tribune misdragen nog eenvoudiger kunnen identificeren. Uiteraard binnen de regels die de AVG ons oplegt. We mogen dat doen, mits we aan al onze bezoekers bekend maken dat we van die mogelijkheden van de cameratechniek gebruik maken.”

 

Rob Jastrzebski is freelance journalist

Beveiligingscamera’s: 6 technologietrends

Cameratoezicht op eredivisieniveau voor FC Emmen

6/16
Loading ...