10 trends in domotica, beveiliging en Internet of Things

De wereld van domotica, huisbeveiliging en Internet of Things is volop in beweging. Bijna 800.000 Nederlandse huishoudens – zo’n 11 procent – hebben slimme apparaten voor beveiliging en veiligheid in huis. Vooral IP- en beveiligingscamera’s zijn populair. De grootste groeipotentie is voor slimme rook-, CO- en CO2-melders.

Lees verder 


Ruim één op de tien Nederlandse huishoudens heeft slimme apparaten in huis in de categorie beveiliging en veiligheid. We onderscheiden de volgende categorieën: ·        

  • 5% IP- en beveiligingscamera’s.
  • 4% slimme rook-, CO- en CO2-melders.
  • 3% beveiligingssystemen.

 

Dit blijkt uit de Smart Home Monitor 2017. Daaruit blijkt ook dat 57 procent van de Nederlanders vindt dat deze slimme apparaten zorgen voor extra veiligheid. De verwachting is dat de groei van slimme apparaten de komende jaren verder zal doorzetten. De slimme rook-, CO- en CO2 melders hebben de meeste groeipotentie. In 2016 was nog 10 procent van de Nederlanders geïnteresseerd in deze slimme melders. In 2017 was dit percentage gestegen naar 15 procent; in potentie zo’n 1,2 miljoen huishoudens.

 

Beveiligings- en veiligheidsapparatuur wereldwijd

De wereldwijde groei van beveiligings- en veiligheidsapparatuur zal de komende jaren verder doorzetten. Uit onderzoek van Global Smart Home Security Market Report 2018 blijkt dat de totale marktomvang van home security in 2017 uit $670 miljoen bestond. De verwachting is dat dit verder zal groeien naar $2660 miljoen aan het eind van 2025. 

 

Beveiliging, domotica en Internet of Things zijn drie onderdelen van huistechniek die goed samengaan. Ze kunnen grote impact hebben op het huishouden. Daarom heeft er in de afgelopen jaren veel innovatie plaatsgevonden. Fabrikanten hebben hun producten zo weten te verfijnen dat het voordelen biedt voor huizen en gezinnen. Hier volgen 10 belangrijke trends op het gebied van (woning)beveiliging, domotica en Internet of Things

1. Terug naar de basis met technologie

De afgelopen jaren zijn er veel cloud-gebaseerde innovaties geweest op het gebied van beveiliging en huisautomatisering, waardoor we alle opslag en verwerking van deze gegevens op lokale servers bijna vergeten zijn. Vandaag de dag zien we een terugkeer naar lokale dataverwerking, vooral gezien alle zorgen over cybersecurity. Zelfs Nest, de koning van de cloud, brengt de verwerking terug op lokaal niveau. Omdat de apparaten steeds slimmer en kleiner worden, kunnen ze nauwkeuriger en beter analyses uitvoeren zonder de cloud te hoeven gebruiken. De gegevens worden pas in de cloud opgeslagen als dit echt nodig is. Systemen kunnen bijvoorbeeld gezichtsherkenning in een camera zelf uitvoeren en alleen de resultaten – zoals de naam van de persoon – naar de cloud sturen in plaats van de hele videostream. Er vindt meer integratie plaats op lokaal niveau, door middel van hubs en lokale protocollen.  

 

2. Machine learning

Huisbeveiligings- en automatiseringssystemen draaien vaak nog op triggers, bijvoorbeeld het activeren van het alarm als er een beweging wordt gedetecteerd, of het terugzetten van de thermostaat elke nacht om 01:00 uur. Maar dankzij kunstmatige intelligentie (artificial intelligence) - ofwel machine learning - wordt huisautomatisering steeds meer realiteit. Sensoren en digitale systemen monitoren de activiteiten in en rondom het huis. Ze leren wie het huis in- en uitgaat, op welke tijdstippen en leren patronen aan in het gebruik van de thermostaat. In plaats van dat je de thermostaat zelf in werking zet, gaat de thermostaat aan wanneer je onderweg naar huis bent. Zodra je thuis bent, staat de verwarming op de gewenste temperatuur. Ook wanneer er een nieuw geluid of beweging plaatsvindt op een bepaald moment, kan het systeem een waarschuwing naar de eigenaar sturen. Dus in plaats van dat het huis alleen maar reageert op triggers, reageert het op patronen – ook wanneer er bepaalde dingen gebeuren die ongebruikelijk zijn.

 

3. Multifunctionele sensoren

Sinds de komst van kunstmatige intelligentie hebben sensoren niet langer één enkele taak, zoals het detecteren van beweging of het meten van de temperatuur. Multifunctionele sensoren meten tegenwoordig alles, bijvoorbeeld omgevingslicht, luchtkwaliteit, geluid en andere omgevingsfactoren. Hoe meer ze meten, hoe meer ze leren en des te slimmer ze worden.  

 

4. Smart videobewaking

Gezichtsherkenning, het tellen van mensen, pakketdetectie en andere videoanalyses zijn niet nieuw in de securitywereld. Dit soort systemen hebben luchthavens, grenzen en andere risicovolle plekken de afgelopen jaren veilig gehouden. Vandaag de dag zijn dergelijke systemen verkrijgbaar met kleinere processoren en kunnen consumenten deze producten zelf installeren en beheren. Hoe slimmer de camera’s worden, hoe meer sensoren ze kunnen vervangen. Tegenwoordig kunnen ze beweging, geluid, kleur en zelfs de lichaamstemperatuur van mensen volgen en analyseren. Ze herkennen mensen, verpakkingen, huisdieren, vuur en specifieke bewegingen zoals vallen. Wanneer er vuur wordt geconstateerd, kan er een melding worden gemaakt van brand. Bovendien kunnen de slimme bewakingscamera’s de gegevens op een eigen systeem of server opslaan, zodat deze niet in verkeerde handen terechtkomen.


Het mobieler maken van camera’s en beveiligingssystemen wordt steeds meer de standaard

5. Video search

Door nieuwe technologieën op het gebied van videobewaking is er steeds meer mogelijk. Google heeft een technologie en een application programming interface (API) ontwikkeld, waarmee je personen of objecten in foto’s en video’s kunt zoeken. Je kunt personen, dingen (bijvoorbeeld een rode hoed of een dier), activiteiten (zoals hardlopen), tekst (FedEx op een busje) en andere parameters detecteren. Veel van deze functies zijn beschikbaar op Google Photos en op de Google Lens app. Inmiddels zijn er ook bedrijven die dergelijke bewakingsoplossingen verkopen met zoekfuncties als deze. Het systeem wordt na verloop van tijd slimmer, omdat gebruikers kunnen aangeven welke resultaten belangrijk zijn of niet.  

 

6. Buurtpreventie

Ring is een bedrijf dat videodeurbellen en beveiligingscamera’s verkoopt. Met Ring houd je vanaf je smartphone, tablet of pc je woning in de gaten. De app van Ring heeft de mogelijkheid om videobeelden te delen. Het doel is om de verbondenheid tussen buurtbewoners te vergroten en hiermee criminaliteit en brand terug te dringen.  

 

7. Losstaande systemen

Net als de cloud-gebaseerde innovaties, waren alles-in-één-oplossingen de toekomst voor camera- en beveiligingssystemen. Deze alles-in-één-oplossingen bestonden vaak uit camera’s, een alarmsysteem en een touchscreen. Vandaag de dag gaan we weer terug naar de basis. Grote beveiligingsfabrikanten ontkoppelen de systemen en gaan beveiligingssystemen weer in losse componenten verkopen. Hierdoor koop je bijvoorbeeld een losse camera en als aanverwant artikel kun je er een alarmsysteem aan toevoegen.  

 

8. Internet of Things (mobiel)

Het mobieler maken van camera’s en beveiligingssystemen wordt steeds meer de standaard. Kleine en lichtgewicht camera’s die zonder thuisnetwerk communiceren. Vooral met de komst van het 5G-netwerk kunnen de camera’s nog sneller en directer communiceren. Maar zelfs nog zonder het 5G-netwerk zien we al verschillende partijen die mobiele apparatuur op de markt brengen. Netgear Arlo is hier een goed voorbeeld van. Er is geen lokaal netwerk meer voor nodig. De Arlo is een mobiele HD IP-camera die werkt op het 4G-netwerk. De camera heeft een accu, waardoor je niet meer te maken hebt met stroomkabels. Via een smartphone (iOS en Andriod) houd je de ruimte in de gaten.  

 

9. Hulp bij DIY

Steeds meer consumenten schaffen DIY (doe-het-zelf) systemen aan. Leveranciers bieden DIY beveiligings- en automatiseringssystemen aan. Maar deze systemen missen vaak de ondersteuning en diensten die traditionele beveiligingssystemen wel bieden: een geavanceerd integratiesysteem, videoverificatie, systeemconfiguraties, valse alarmbeperking en dergelijke. Bovendien komen er steeds meer DIY-systemen voor consumenten, waardoor zij bijna geen overzicht meer hebben. Hierdoor zie je dat consumenten zich meer laten adviseren door professionals.  

 

10. Dual path systemen

Dual path systemen zijn alarmsystemen met een tweevoudige verbinding. Een dual path systeem heeft twee verschillende type alarmtransmissiepaden, ofwel twee verschillende type verbindingen naar de ontvanger. Het zou geen trend meer moeten zijn. Maar helaas zijn er tegenwoordig nog veel alarmsystemen die niet voorzien zijn van een dual path functionaliteit. Sommige systemen ondersteunen slechts één type alarmtransmissiepad (single path = enkelvoudige verbinding).   Marthijn van Oostveen is werkzaam bij Offerte.nl

 


Civis Sollicitus: Diep lerende camera’s

10 trends in domotica, beveiliging en Internet of Things

11/16
Loading ...